Vlaamse boeren gingen zelden vreemd

24 oktober 2013 door KV

In de voorbije 200 jaar zijn veel minder 'bastaardkinderen' geboren dan we dachten. Dat blijkt uit genetisch onderzoek.

In de voorbije 200 jaar zijn veel minder 'bastaardkinderen' geboren dan we dachten. Amper één procent is buitenechtelijk. Dat blijkt uit een grootschalige DNA-analyse.

Maarten Larmuseau en zijn collega’s van de KU Leuven onderzochten of de stamboom van duizend Vlaamse mannen overeenkomt met hun genetisch profiel. Het team vergeleek telkens twee mannen die zeven generaties of meer terug een gemeenschappelijke voorvader hebben. Als het om een ‘zuivere’ lijn gaat, zouden de twee een identiek Y-chromosoom moeten hebben. Variatie in datzelfde chromosoom verraadt dat er ergens in de stamboom een onbekende vader is binnengeslopen.

Uit die vergelijkingen berekenden de onderzoekers dat 99 procent van de kinderen binnen het huwelijk is verwekt. Hoogstens 1,75 procent was een buitenechtelijk kind, de beste schatting is zelfs net geen vol procent. Het cijfer kan een onderschatting zijn, want het verschil tussen een vader en zijn broer of neef is niet op te merken, maar ook een overschatting, want er kunnen ook heimelijke adopties hebben plaatsgevonden.

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met de genealogische vereniging Familiekunde Vlaanderen. Het mannenduo dat vergeleken werd, beschikte over een gedeelde voorvader die minstens zeven generaties terug leefde, minimaal in het jaar 1800. Zo werd vermeden dat te recente misstappen aan het licht zouden komen. De studie is gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

Ook vandaag zijn buitenechtelijke kinderen veeleer een zeldzaamheid. Afhankelijk van het onderzoek zou tussen een halve en één procent van de kinderen niet het kind zijn van zijn officiële vader. (kv)