Boerenstiel bracht ons lichte botten

22 december 2014 door Eos-redactie

Sinds de landbouwrevolutie, ruim 10.000 jaar geleden, is onze botdichtheid drastisch afgenomen.

Sinds de landbouwrevolutie, ruim 10.000 jaar geleden, is onze botdichtheid drastisch afgenomen.

In vergelijking met chimpansees en uitgestorven mensachtigen, heeft de moderne mens opvallende lichte, broze botten. Zeker als je bedenkt dat ons lichaam in de loop van de geschiedenis wel een stuk groter is geworden.

Wetenschappers van onder meer de George Washington University hebben nu achterhaald wanneer die switch van een zwaar naar een licht skelet plaatsvond. Daarvoor vergeleken ze de botstructuur van de moderne mens met die van de chimpansee, de vroege Homo sapiens en enkele uitgestorven mensachtigen zoals de Australopithecus africanus en de neanderthaler. Dat deden ze met behulp van computertomografie, een methode waarmee een tweedimensionale doorsnede gemaakt worden van 3D-objecten.

De studie, gepubliceerd in het blad PNAS, wees uit dat onze botstructuur grondig veranderde vanaf het begin van het holoceentijdperk, zo’n 12.000 jaar geleden. Toen begon de dichtheid van de menselijke botten af te nemen, vooral in de botten van de onderste ledematen.

Dat laatste doet de onderzoekers vermoeden dat de verandering te maken heeft met onze veranderende levensstijl toen: van een actief bestaan als jager-verzamelaar naar een sedentair landbouwleven. Daardoor gingen onze voorouders veel meer werktuigen gebruiken en moesten ze minder vaak rondhollen om te overleven. Het beendergestel kreeg bijgevolg minder schokken te verwerken, zodat de botdichtheid afnam. (adw)