Brits Pompeii biedt nieuwe blik op Bronstijd

22 januari 2016 door Eos-redactie

Archeologen leggen uitzonderlijk goed bewaard dorp uit de Bronstijd bloot.

Iedereen kent wel de vermaarde site van Pompeii. Na uitbarsting van de Vesuvius werd ze plotsklaps bedolven onder lavastromen. Zo werd een momentopname gemaakt van het leven in een Romeinse provinciestad in de eerste eeuw van onze tijdsrekening. Britse archeologen hebben recent een 3000 jaar oude site van hetzelfde kaliber ontdekt in de groeve van Must Farm, twee kilometer ten zuiden van Flag Fen.

De Cambridge Archaeological Unit geleid door Mark Knight is sinds 2011 bezig met de opgravingen. Sindsdien leverde Must Farm al heel wat organische vondsten op, onder andere acht boomstamkano’s waarvan enkele intentioneel gezonken.

Maar wat de site vandaag zo uniek maakt, zijn de verkoolde houten resten van twee rondhuizen die deel uitmaken van een grotere nederzetting langs een paleorivier. Waarschijnlijk deed een brand de nederzetting de das om. Het platform waarop de huizen gebouwd waren, gleed in de rivier waardoor het vuur geblust werd. De restanten werden vervolgens snel afgedekt door leemlagen en bleven zeer lang vochtig. Op die manier ontstonden utzonderlijke bewaringscondities die van Must Farm een ware archeologische tijdscapsule van onschatbare waarde maken.

Een drama 3000 jaar geleden, maar een zegen voor de archeologie

Zo vonden archeologen binnenin de huizen onder andere potten met versteende voedselresten, textiel en exotische glazen kralen. Deze rijke huisraad bevestigt dat de bewoners zeer snel hun huizen moesten achterlaten. Een drama drieduizend jaar geleden, maar een zegen voor de archeologie. De site van Must Farm zorgt alvast voor een unieke inkijk in het leven van haar bewoners. Verder onderzoek zal vermoedelijk de kennis van de Britse late Bronstijd drastisch vergroten. (JVC)

Bronstijd-mikado: de cirkelvormige palenconfiguratie is duidelijk te zien. Credits: Cambridge Archaeological Unit

Schematische reconstructie van de instorting. Credits: Cambridge Archaeological Unit

Verbranding zorgt voor een betere bewaring van organische resten. Credits: Cambridge Archaeological Unit

De rijke huisraad geeft een inkijk in het leven van Britten tijdens de late Bronstijd. Credits: Cambridge Archaeological Unit