Dodental in Game of Thrones verrassend accuraat

17 juli 2017 door TG

Vannacht startte het zevende seizoen van de reeks Game of Thrones, een serie waarbij je kan verwachten dat je favoriete personage als volgende sterft. Toch is het vele bloedvergieten niet onrealistisch, becijferde een Noorse doctoraatstudente.

Celine Cunen (universiteit van Oslo) vergeleek het sterftecijfer in Game of Thrones met dat tijdens de Rozenoorlog, die zich afspeelde tussen 1455 en 1485. De huizen Lancaster en York vochten voor het koningschap van Engeland. Op deze oorlog baseerde schrijver George R.R. Martin zich bij het schrijven van de boekenreeks.

Cunen zocht op Wikipedia naar mensen die tijdens deze oorlog leefden en stierven. Hiervoor gebruikte ze een zoekrobot die haar uiteindelijk 407 namen opleverde. In het Game of Thrones-universum vond ze 328 personages terug. Om de data te vergelijken maakte ze gebruik van de Kaplan-Meier plots, een statistische methode die geschikt is om overlevingskansen te berekenen.

De grote meerderheid van de mensen die ze terugvond zijn van adel. Bij de Game of Thrones dataset is 55% van de mensen, bij de Rozenoorlogen was dit 68%. Cunen verklaart deze hoge percentages doordat er weinig gewone burgers bij de oorlogen betrokken zijn, enkel wanneer ze in het leger werkte. George R.R. Martin schetst in zijn boeken en in de serie dus een correct beeld van de sterftegraad van mensen van adel in de Rozenoorlogen.

Bron: Celine Cunen, Universiteit van Oslo, Noorwegen