Eerste Auschwitz-gevangenen waren Duitsers

20 mei 2015 door Eos-redactie

Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de eerste gevangenen aankwamen in Auschwitz.

Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de eerste gevangenen aankwamen in Auschwitz. Het concentratiekamp zou het grootste worden dat door het naziregime werd gebouwd. Toch voldeed Auschwitz gedurende de eerste twee jaar niet aan het beeld dat er vandaag over bestaat als uitroeiingskamp voor Joodse gevangenen.

Het eerste gevangenentransport dat in Auschwitz aankwam, bestond uit dertig Duitse criminelen. Zij kregen de opdracht de oude legerkazerne op te knappen en om te vormen tot een concentratie- en werkkamp. Hiervoor kregen ze de hulp van 728 Poolse gevangenen die met het eerste massatransport toekwamen op 14 juni 1940. De Duitse gevangenen zouden nadien de eerste kapo’s worden van Auschwitz. Toezichters die tussen de SS en de Poolse gevangenen stonden en berucht waren om hun wreedheid.

Pas vanaf september 1941 experimenteerden de nazi’s in Auschwitz met Zyklon B, het pesticide dat in de gaskamers werd gebruikt. Een transport met Russische krijgsgevangenen werd geselecteerd om de eerste test op uit te voeren. Deze test bleek een ‘succes’ te zijn, wat nadien zou leiden tot de bouw van meer gaskamers. Begin 1942, bij het openen van Auschwitz II, beter gekend als Birkenau, werden de gaskamers pas echt op grote schaal ingezet met als specifiek doel het uitroeien van Joodse gevangenen. Het originele kamp, Auschwitz I, kreeg vanaf dan een nieuwe functie als administratief centrum.

Het rode leger bevrijdde het kamp op 27 januari 1945. Gedurende de hele oorlog kwamen er meer dan een miljoen mensen om het leven. Vandaag doet Auschwitz-Birkenau nog dienst als museum en herdenkingsplaats van de holocaust. (ks)

Meer info op: http://auschwitz.org/en/