Erfelijke weelde minstens 7.000 jaar oud

29 mei 2012 door Eos-redactie

Wie je ouders zijn beïnvloedt al minstens 7.000 jaar wat een individu in zijn eigen leven kan bereiken.

Wie je ouders zijn beïnvloedt al minstens 7.000 jaar wat een mens in zijn eigen leven kan bereiken. Het principe van erfelijke rijkdom geldt al van bij de eerste landbouwers.

Wetenschappers van de University of Bristol bestudeerden honderden skeletten van ongeveer 7.000 jaar oud, gevonden in begraafplaatsen over centraal Europa. De skeletten dateren uit het neolithicum. Dat is de periode waarin de mens overging van een samenleving van rondtrekkende jager-verzamelaars naar een van landbouwers die in vaste nederzettingen woonden. De periode ging gepaard met een groot aantal technische en sociale veranderingen.

De wetenschappers bestudeerden onder andere de aanwezigheid van strontiumisotopen op de tanden. Strontium is aanwezig in voedsel en zet zich  op jonge leeftijd af op de tanden. Zo kunnen wetenschappers achterhalen wat iemand in zijn kindertijd at. In de meeste graven die tekenen van rijkdom bevatten, liggen skeletten van mensen die ook als kind van het best beschikbare voedsel leefden. In de ‘armere’ graven liggen mensen die als kind weinig voedzaams naar binnen kregen. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat wie rijk geboren werd, ook rijk zou sterven en dat wie arm geboren werd het ook nooit ver zou schoppen.

De resultaten zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.