Geofferde kinderen?

23 mei 2012 door Eos-redactie

De archeologen van de Université Libre de Bruxelles (ULB) ontdekten in Peru een massagraf met meer dan 80 lichamen, waarvan de meerderheid jonge kinderen.

Een Belgisch onderzoeksteam heeft in Peru een grote grafkamer opgegraven. De archeologen van de Université Libre de Bruxelles (ULB) ontdekten meer dan 80 lichamen, waarvan de meerderheid jonge kinderen.

Het ovale graf van wellicht meer dan duizend jaar oud was afgesloten met een rieten dak, gestut door ingezaagde boomstammen. Daarrond waren een tiental pasgeborenen en jonge kinderen gelegd, het hoofd naar het graf gericht. Dat was in twee compartimenten opgedeeld die gescheiden waren door een muur van bakstenen, gemaakt van ruwe aarde. Andere mensen werden tegen de muur in kwestie begraven.

Aan de binnenkant van elk van de onderaardse stukken hebben de archeologen op twee niveaus meer dan 70 skeletten en mummies gevonden, waarvan sommige nog steeds in hun lijkwade gewikkeld. Ze lagen allemaal in foetushouding, zoals in die streken de traditie is. Bij de overledenen, van beide geslachten en van alle leeftijden, lagen een groot aantal offergaven, waaronder keramieken vazen, dieren (honden, cavia’s) en ‘namaakhoofden’ van geschilderd hout.

De baby’s en heel jonge kinderen vormen de grote meerderheid. Velen vertonen sporen van kwetsuren of van ziekte. De archeologen toonden familiebanden tussen bepaalde overledenen aan, maar of de kinderen gedood werden voor riten, is niet zeker. De plaats, Pachacamac, was wel een bedevaartsoord.