Geologen "lezen" historische aardbevingen in tempelmuren

27 juli 2016 door Eos-redactie

Schade aan oude tempels herinnert aan historische aardbevingen.

Geologen lezen in de scheuren van tempelmuren in de Himalaya welke aardbevingen er huisgehouden hebben.

Barsten in de muren, scheven zuilen en opgebroken vloeren. Waar de doorsnee mens een oude tempel ziet met tekenen van verval, zien Indische seismologen de littekens van een historische aardbeving. Ze onderzochten de Middeleeuwse tempels die rond de steden Chamba en Bharmour liggen, in het Himalayagebergte.

Regelmatig patroon

De kunst bestaat er in het verschil te zien tussen normaal verval en de schade door een aardbeving. ‘De tempels dragen ook tekenen van ouderdom en grondverzakkingen, maar die hebben geen regelmatig patroon. Schade die veroorzaakt werd door een aardbeving heeft dat wel’, legt geoloog Mayank Joshi uit (Wadia Instituut voor Geologie van de Himalaya). De richting van de barsten in de muren en de hellingshoek van pilaren en andere tempelstructuren verraden van waar de schokken kwamen. De hoeveelheid schade vertelt iets over de intensiteit van de aardbeving. De onderzoekers legden die informatie naast wat ze wisten over historische aardbevingen.

Voorspelling

De laatste grote aardbevingen die de tempels rond Chamba trof, vond plaats in 1555 en had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag 200 km ten noordwesten van Chamba, in de Srinagar vallei. Dat betekent dat het deel van de Himalaya tussen Chamba en Srinagar al 451 jaar niet meer getroffen werd door een grote aardbeving. ‘De spanning die zich in die tijd opbouwde kan een aardbeving veroorzaken die net zo verwoestend is als de aardbeving van 2005. Die legde het oosten van Kashmir in puin,’ zegt Joshi. (mvdh)