Grand Canyon veel jonger dan gedacht

27 januari 2014 door Eos-redactie

Nieuw onderzoek suggereert dat de Grand Canyon ‘amper’ vijf à zes miljoen jaar oud is, en niet, zoals de wetenschap tot dusver veronderstelde, zeventig miljoen jaar.

Nieuw onderzoek suggereert dat de Grand Canyon ‘amper’ vijf à zes miljoen jaar oud is, en niet, zoals de wetenschap tot dusver veronderstelde, zeventig miljoen jaar.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, stelt dat sommige stukken van de Grand Canyon weliswaar oeroud zijn, maar dat het complete systeem pas relatief laat tot stand kwam.

De studie van de Amerikaanse University of New Mexico maakte gebruik van zogeheten thermochronologie. Die meet de veranderingen in de structuur van de gesteenten, die in de loop der jaren afkoelen. Dat gebeurt met name wanneer dieper gelegen steen door erosie dichter bij het oppervlak kruipt.

De wetenschappers voerden dergelijk thermochronologisch onderzoek uit op verschillende ‘segmenten’ van de Grand Canyon. Zo ontdekten ze dat de centraal gelegen secties weliswaar erg oud zijn, maar de twee buitenste segmenten, Marble Canyon en Westernmost Grand Canyon geheten, slechts vijf tot zes miljoen jaar. Rond die periode gaf de Colorado River de Grand Canyon zijn huidige vorm.

Er is al decennialang discussie over de precieze leeftijd van de Grand Canyon, die zo’n 450 kilometer lang door de Amerikaanse staat Arizona kronkelt. Zelfs voor wetenschappers is het aartsmoeilijk om de trekpleister te bestuderen, aangezien ze daarvoor gegevens moeten samenrapen van zoveel mogelijk locaties en dieptes.

De Grand Canyon reikt op sommige plaatsen wel 1.800 meter diep, en blijft zich bovendien uitslijpen. Geschat wordt dat de Canyon zo’n zestien centimeter per duizend jaar erodeert. (adw)