Podcast

Het theater van de macht: ceremonies en rituelen in de achttiende eeuw

De inhuldiging van een nieuwe vorst was driehonderd jaar geleden niet alleen aanleiding voor dagenlange feesten, maar ging ook gepaard met statige ceremonies en rituelen. Podcastmaker Julie van Bogaert praat over de diepere betekenis van dat 'theater' met historicus Klaas Van Gelder.

Was jij erbij, bij één van de blijde intredes van koning Filip en koningin Mathilde in 2013? De kans is klein, want de opkomst was bijzonder mager. Dat was in de 18e eeuw wel even anders! Toen was de inhuldiging van een nieuwe vorst een belevenis die je je leven lang bijbleef. Een stad als Gent was tot vier dagen lang compleet in de ban van pronkerige optochten doorheen versierde straten, van klokkengelui en trompetgeschal en van grootse plechtigheden. Maar voor het gewone volk was een inhuldiging ook een welkome gelegenheid om eens goed uit de bol te gaan: de wijn vloeide rijkelijk en de hele stad verkeerde in een feestroes. Knaldrang in de 18e eeuw! Maar zo’n inhuldiging was natuurlijk veel meer dan een goed feestje. Dr. Klaas Van Gelder legt uit wat de diepere betekenis was van zulke ceremonies en rituelen in een tijd toen macht nog heel ongrijpbaar was.

Beeld: Archief Gent, Oud archief, Atlas Goetghebuer, (Lade 125 nr. 117). Waterverf-schilderij, vermoedelijk door P.J. Goetghebuer zelf, gebaseerd op een schilderij van Ingelbert Lievens van Sieliers.