
Julie Van Bogaert
Julie Van Bogaert is de maker van Geheugenissen, de podcast voor al wie iets heeft met geschiedenis en het zelf nog niet eens wist. Julie maakt deze podcast samen met historici van de Universiteit Gent, waar ze werkt als onderzoekscoördinator van de vakgroep geschiedenis.
Meest behandelde onderwerpen:

Het staat in de sterren geschreven
Lees jij wel eens je horoscoop, misschien gewoon voor de grap? Je bent niet de enige: al millennia lang voelen we ons onweerstaanbaar aangetrokken tot astrologie. In deze podcast ontrafelt prof. Steven Vanden Broecke de complexe verhouding tussen wetenschap, astrologie en geloof.

Littekens in het landschap
Dacht je dat archeologen enkel oude beschavingen opgraven? Dan heb je het mis. In de nieuwe podcastaflevering van Julie Van Bogaert vertellen archeologen Wouter Gheyle en Birger Stichelbaut hoe ze met hoogtechnologische methoden de impact van de twee wereldoorlogen op het landschap in kaart brengen.

Het genie Van Eyck: de code gekraakt
Toen in 1432 de panelen van het Lam Gods opengingen, vielen de Gentenaren bijna achterover van verbazing. Zorg dus maar dat je stevig in je schoenen staat wanneer jij het befaamde altaarstuk gaat bekijken, want ook vandaag nog slaat Jan Van Eyck toeschouwers met verstomming.

Het vuil van de straat
Niets laat vermoeden dat de keurige Macharius-en Heirniswijk in Gent in de 19e tot eind de 20ste eeuw maar een smerige plek was. Elf studenten Geschiedenis trokken de wijk in om zich niet alleen te verdiepen in een verleden van vervuiling, maar ook om te polsen hoe schoon en leefbaar de bewoners het er vandaag vinden.

Podcast - En de slaaf werd sultan
Julie Van Bogaert heeft het in haar nieuwe podcastaflevering over een minder bekend stukje middeleeuwse geschiedenis. In de dertiende eeuw kwamen in het huidige Egypte en Syrië de Mamlukken aan de macht, voormalige militaire slaven.

Podcast: de loopgraven uit, de straat op
1918. Nadat de feestvreugde van Wapenstilstand is weggeëbd, herneemt in België langzaam het leven van alledag. Maar voor de 315.000 soldaten die levend uit de loopgraven van WOI zijn gekomen, zal de wereld nooit meer dezelfde zijn. Hoe kunnen ze zomaar doen alsof er niks gebeurd is?

Podcast - Vreugde, opluchting en de terugkeer van het licht: dit herinnerden soldaten zich van Wapenstilstand
Rose Spijkerman probeert in de hoofden en harten te kijken van Belgische soldaten tijdens WOI. Ze doet dat aan de hand van de dagboeken die de jongemannen bijhielden aan het front.

(Tijd)reis rond de wereld in acht glazen
Prof. Eric Vanhaute loodst ons doorheen de volledige wereldgeschiedenis aan de hand van acht dranken.

Podcast - Mijn buurman is een sodomiet
Sodomieten, zoals homoseksuelen destijds werden genoemd, belandden in de vroegmoderne tijd genadeloos op de brandstapel. En je kon maar beter je reputatie verzorgen, want een beschuldiging door een buur die nog een eitje met jou te pellen had volstond om je oog in oog te brengen met de beul.