Podcast

Het genie Van Eyck: de code gekraakt

Toen in 1432 de panelen van het Lam Gods opengingen, vielen de Gentenaren bijna achterover van verbazing. Zorg dus maar dat je stevig in je schoenen staat wanneer jij het befaamde altaarstuk gaat bekijken, want ook vandaag nog slaat Jan Van Eyck toeschouwers met verstomming.

Zijn feilloze oog voor detail, zijn verregaande realisme en zijn fenomenale beheersing van kleur en licht,… Hoe heeft hij dat allemaal kunnen klaarspelen? Samen met prof. Maximiliaan Martens en prof. Jan Dumolyn kraken we de code van het genie Van Eyck. We kijken naar zijn kunst door de ogen van een middeleeuwer en dankzij de modernste technologie leren we zijn werk eindelijk echt begrijpen.

Van 1 februari tot 30 april 2020 loopt in het MSK Gent de tentoonstelling “Van Eyck: een optische revolutie”. Nooit eerder kon je zoveel werken van Van Eyck, van over de hele wereld, op één plek bewonderen. Prof. Jan Dumolyn en prof. Maximiliaan Martens van het Henri Pirenne-instituut van de UGent cureerden de tentoonstelling, samen met Till-Holger Borchert van Musea Brugge. Tip: neem de website closertovaneyck.kikirpa.be erbij om je te vergapen aan de kunst van Van Eyck terwijl je naar deze podcast luistert!

Meer over de tentoonstelling: www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/van-eyck