Podcast

Op zoek naar de bron van de Nijl

Het heeft tot in de 19e eeuw geduurd voordat westerse wetenschappers de Nijl precies in kaart hadden gebracht. Een van die verkenningsreizgers was Eugène de Pruyssenaere de la Wostyne, een weinig bekende man uit Ieper. Tijd voor eerherstel voor een vergeten held? Of kunnen we met heldenstatus maar beter uitkijken?

Al duizenden jaren is de Nijl niet weg te denken uit de wereldgeschiedenis, als levensader voor de oude Egyptenaren en vandaag als twistappel voor landen die aanspraak maken op haar kostbare water. En toch heeft het tot in de 19e eeuw geduurd voordat de westerse wetenschap de Nijl precies in kaart had gebracht. In die tijd waren een aantal verkenningsreizigers koortsachtig op zoek naar de bron(nen) van de Nijl, onder hen ook een weinig bekende man uit Ieper: Eugène de Pruyssenaere de la Wostyne. Samen met doctoraatsonderzoeker Gert Huskens volgen we deze West-Vlaamse Indiana Jones tot diep in het hart van Afrika. Tijd voor eerherstel voor een vergeten held? Of kunnen we met heldenstatus maar beter uitkijken?

Muziek: The Onyx, Trod Along, Trailrunner, Zulia Conspiracy, Viscaz, Ecstacy of Clay, Waypost, Luper, Low Coal Camper, Basketliner, Scals Derby, Watercool Quiet, Thoughtless & Night Light by Blue Dot Sessions (www.sessions.blue/); Olem Ben Olem Ben by Turku.