Podcast

Littekens in het landschap

Dacht je dat archeologen enkel oude beschavingen opgraven? Dan heb je het mis. In de nieuwe podcastaflevering van Julie Van Bogaert vertellen archeologen Wouter Gheyle en Birger Stichelbaut hoe ze met hoogtechnologische methoden de impact van de twee wereldoorlogen op het landschap in kaart brengen.

Ze maken onder andere gebruik van laserscanning, 3D-modellen en satellietbeelden. Met die technieken brengen ze verhalen die verborgen zitten in de bodem naar de oppervlakte, zonder te hoeven graven. Ze zijn daarbij op zoek naar sporen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog: twee bloedige conflicten die in België niet alleen diepe wonden hebben geslagen bij de bevolking, maar ook in het landschap. Wanneer dat landschap zijn geheimen prijsgeeft, kom je tot verbluffende ontdekkingen, zoals loopgraven op de Koppenberg, jouw huis op Amerikaanse spionagefoto’s, en dat oude hokje achter in jouw tuin, dat zou best wel eens een barak van een krijgsgevangenenkamp kunnen zijn…

Gasten: dr. Wouter Gheyle & dr. Birger Stichelbout (Vakgroep Archeologie, UGent), Prof. dr. Bruno De Wever (Vakgroep Geschiedenis, UGent)

Deze aflevering werd gemaakt in het kader van de Archeologiedagen van 2020 (archeologiedagen.be) en vertelt je meer over enkele activiteiten die dan te beleven vallen:

Afbeelding: Hasselt, 23 mei 1944 (NARA RG373)
Muziek: Podington Bear en Blue Dot Sessions via freemusicarchive.org