Hobbit mogelijk toch kleine versie van Homo erectus

18 april 2013 door Eos-redactie

‘Hobbit’ had een groter brein dan tot nog toe werd aangenomen.

De Homo floresiensis of ‘Hobbit’ had een groter brein dan tot nog toe werd aangenomen. Dat heeft implicaties voor de mogelijke afstamming van deze kleine mensensoort.

Er is veel discussie over de Homo floresiensis, waarvan de eerste, 18.000 jaar oude restanten in 2003 werden ontdekt op het Indonesische eiland Flores. De H. floresiensis valt op tussen andere uitgestorven mensachtigen door zijn gestalte. De mens van Flores was met zijn één meter uitzonderlijk klein, wat hem de bijnaam ‘hobbit’ opleverde.

Veel onderzoekers gaan ervan uit dat de hobbit afstamt van de (veel grotere) Homo erectus. Tegenstanders beweren dat de herseninhoud van de Floresmens daarvoor te klein is. Zij stellen Homo habilis, met zijn veel beperktere grijze massa, voorop als kandidaat-voorouder. Het feit dat alleen H. erectus naar Azië emigreerde, en er voorlopig geen restanten van H. habilis op het continent werden gevonden, maakt die theorie dan weer minder aannemelijk.

Nieuw onderzoek van het Nationaal Museum van Natuur en Wetenschap in Tokio lijkt nu de eerste theorie te steunen. Een CT-scan van de enige opgegraven schedel van de H. floresiensis – LB1 – bepaalt de totale herseninhoud nu op 426cc. Dat is 26cc meer dan tot nog toe werd aangenomen. Die bevinding impliceert dat de transformatie van H. erectus naar H. floresiensis wel nog realistisch is.

De krimping kan volgens de wetenschappers te wijten zijn aan het evolutionair proces van ‘eilanddwerggroei’. Daarbij worden grote soorten, over meerdere generaties heen, kleiner als hun habitat te beperkt is. Een geïsoleerd eiland als Flores zou dat proces veroorzaakt kunnen hebben bij Homo erectus.

De studie staat in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. (ma)