Homo floresiensis dan toch aparte mensensoort

11 juli 2013 door Eos-redactie

Uit een gedetailleerde schedelanalyse blijkt dat de Homo floresiensis tot een andere mensensoort dan de Homo sapiens behoorde.

Uit een gedetailleerde schedelanalyse blijkt dat de Homo floresiensis tot een andere mensensoort dan de Homo sapiens behoorde.

Tien jaar geleden vonden wetenschappers een abnormaal kleine mensenschedel op het Indonesische eiland Flores. Er zijn tot dusver twee gangbare hypotheses over de afkomst van deze Homo floresiensis of ‘Floresmens’, die vermoedelijk niet groter was dan één meter. Sommigen rekenen het individu tot de gewone moderne mens. Die Homo sapiens zou dan een afwijking als microcefalie gehad hebben, waarbij de schedelomvang kleiner dan normaal is door een slechte ontwikkeling van de hersenen.

Anderen geloven dan weer dat de Floresmens juist een aparte mensensoort was. Die hypothese wordt nu geruggensteund door nieuwe onderzoek. Wetenschappers van het Senckenberg Research Institute in Frankfurt maakten een gedetailleerde, geometrische 3D-analyse van de Homo floresiensis. Ze vergeleken de vorm en de omvang van de schedel zowel met die van een hedendaagse microcefalielijder als met het fossiel van een uitgestorven mensensoort.

Hoewel er overeenkomsten zijn met de schedel van de hedendaagse mens, blijken de gelijkenissen met de uitgestorven soort veel frappanter. Vooral het uitgesproken langwerpige karakter van de schedel valt daarbij op.

Als de Homo floresiensis inderdaad tot een aparte soort behoorde, zou dat willen zeggen dat er 18.000 jaar geleden – de geschatte ouderdom van de schedel – tegelijk met de Homo sapiens nog een mensensoort leefde in Zuidoost-Azië. (adw)