Jonas Roelens wint Vlaamse PhD Cup 2019

Hij won zowel de juryprijs als de publieksprijs voor zijn doctoraat naar de vervolging van homoseksuelen in de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden.

In de Brusselse BOZAR vond gisteren de finale van de Vlaamse PhD Cup plaats. Acht jonge onderzoekers legden er de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een boeiende en heldere presentatie van slechts drie minuten. Jonas Roelens wist de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en prof. dr. Laura Vandenbosch (KU Leuven) te overtuigen.

Zondebokken

Nergens in West-Europa werd homoseksualiteit zo vaak vervolgd als in het laatmiddeleeuwse Brugge, toonde Roelens in zijn doctoraat aan. Hij ging op zoek naar verklaringen voor die sterke vervolging in onze contreien. Die vond hij onder meer in de terugval van Brugge als handelsmetropool. "De stad kende eind 15e eeuw economische problemen en een samenleving in moeilijkheden heeft vaak nood aan een externe vijand die ze met alle zonden kan overladen. In Brugge vond men die onder meer in homoseksuelen." (Lees meer over zijn doctoraat).

Dankzij zijn overwinning krijgt Roelens een opleidingscheque van 5.000 euro voor de Vlerick Business School. Daarnaast mag hij een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Met 987 van de nagenoeg 4.000 stemmen sleepte Roelens ook de publieksprijs in de wacht. 

Tweede en derde plaats

Margot Bastin (doctor in de pyschologie aan de KU Leuven) behaalde de tweede plaats met haar onderzoek naar jongeren met depressieve gevoelens. In haar werk onderstreept ze het belang van praten over problemen, maar waarschuwt ze voor het gevaar dat jongeren gaan vervallen in samen piekeren zonder verder te komen in het probleem. (Lees meer over haar onderzoek).

Leen Sevens, computerlinguïste aan de KU Leuven maakt de top 3 vol. Zij ontwikkelde met Picto een online vertaalsysteem dat pictogrammen naar tekst vertaalt en omgekeerd. Die tool helpt mensen met een verstandelijke handicap om ook online te communiceren. (Lees meer over haar onderzoek).

Mediatraining

“Jaarlijks worden in Vlaanderen zo'n 1.800 doctoraten afgewerkt, maar slechts eens klein deel daarvan geraakt bij het grote publiek. Daar willen wij met de Vlaamse PhD Cup verandering in helpen brengen",  aldus Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. Via een vierdaagse mediatraining met onder meer camera-, interview- en presentatietraining door experten als Tim Verheyden, Tim Pauwels en Gina Peeters leerden de deelnemers van de PhD Cup hoe hun complexe onderzoek helder aan de man te brengen. 

Bekijk hier 90-seconden-pitch van Jonas Roelens voor de publieksprijs