Koninklijk graf uit pre-Inca periode ontdekt

03 juli 2013 door Eos-redactie

In Peru hebben archeologen een ongeschonden koninklijke graf ontdekt met 63 mummies en talloze gouden, zilveren en aardewerken voorwerpen.

In Peru hebben Poolse en Peruaanse archeologen een ongeschonden koninklijke graf ontdekt met 63 mummies en talloze gouden, zilveren en aardewerken voorwerpen die dateren van meer dan duizend jaar geleden.

Drie mummies waren duidelijk vrouwen van adel, als teken van hun hoge status rechtop begraven en versierd met juwelen. Ze behoren tot een ontwikkeld volk dat over een groot deel van het huidige Peru heerste van de 7de tot 11de eeuw, 500 jaar voor de Inca’s opdoken. Het gaat om de Wari, een beschaving waarover tot op heden nog weinig bekend is. Wel zou hun hoofdstad Hurai op zijn hoogtepunt zo’n 40.000 inwoners hebben gekend.

Het graf zat twee meter onder de grond en was bedolven onder tonnen steenpuin. Wellicht daarom hebben grafrovers hier nog niet hun gang kunnen gaan. Het is precies omwille van het grootschalige plunderen van Wari-graven dat er nog zo weinig bekend is over deze cultuur die geen geschreven bronnen naliet. Uit angst voor plunderaars werd de ontdekking van het graf overigens enkele maanden geheim gehouden, zodat het archeologisch team ongestoord kon doorwerken. De onderzoekers hopen met deze uitzonderlijke vondst meer te weten te komen over de Wari, en verwachten nog meer grafkelders te vinden in de regio. (aa)