Lucy was geen kieskeurige eter

08 augustus 2012 door Eos-redactie

De Australopithecus, een mogelijke voorouder van de moderne mens, had een uitgebreider dieet dan zijn nazaten de vroege mens (Homo) en de Paranthropus.

De Australopithecus, een mogelijke voorouder van de moderne mens, had een uitgebreider dieet dan zijn nazaten de vroege mens (Homo) en de Paranthropus. Dat blijkt uit een analyse van het tandglazuur in fossiele tanden, die Franse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers deze week in Nature publiceren.

De Australopithecus is een overgangsvorm tussen aap en mens die twee miljoen jaar geleden in zuidelijk Afrika leefde. De soort liep rechtop, maar kon zich dankzij aapachtige armen nog moeiteloos door de bomen bewegen. De vroege mens evolueerde mogelijk uit deze Australopithecus,net zoals de Paranthropus, een robuuster gebouwde en uitgestorven neef van de mens. Het tandonderzoek bevestigt dat de Australopithecus zowel vlees, fruit als bladeren at, terwijl de nazaten Paranthropus (plantaardig voedsel) en de eerste Homo (vlees) zich ‘specialiseerden’ in één type voedsel. (kv)