Overslaan en naar de inhoud gaan

Man van Spy gereconstrueerd

06 januari 2012 door Eos-redactie
De man van Spy, het beroemdste menselijke fossiel in België, heeft een gezicht gekregen.
De man van Spy, een belangrijk 'Belgisch' neanderthalerfossiel, heeft een gezicht gekregen.

De man van Spy leefde ongeveer 40.000 jaar geleden en was een van de laatste neanderthalers die leefde op het Europese continent. In 1886 vonden archeologen in een grot in Spy, op de oever van een bijriviertje van de Samber in de provincie Namen, de resten van twee volwassenen en een kindje jonger dan 20 maanden.

Man van Spy

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen coördineerden de reconstructie op ware grootte van de mens van Spy. Ze gingen hierbij uit van de originele – in 1886 ontdekte – beenderen. Op basis van die wetenschappelijke gegevens maakten twee Nederlandse artiesten, de broers Adrie en Alfons Kennis, de uiteindelijke reconstructie. De man van Spy heeft een gedrongen lichaamsbouw en heeft zware wenkbrauwen en een langwerpige schedel.

De neanderthalers hebben enkele honderdduizenden jaren bestaan. Hun typische anatomische trekken
ontwikkelden zich zo'n 250.000 jaar geleden. Tot 40.000 jaar geleden leefden er nog neanderthalers.
Hun fossielen komen voor van West-Europa tot in de Altaj (centraal Siberië). In die lange tijd ondergingen ze klimaatschommelingen, van gematigd of continentaal tot ijzig koud, en pasten daar telkens hun levenswijze aan aan. Het waren nomadische jager-verzamelaars, net zoals alle mensentypes sinds het verschijnen van de eerste mensen in Afrika, twee en een half miljoen jaar geleden. Pas na de laatste ijstijd krijg je de eerste landbouwers en werd de mens langzaamaan sedentair. Bijna alle neanderthalerfossielen werden in grotten ontdekt. Het is dus overduidelijk dat ze daar geregeld kwamen en er hun doden begroeven.

De reconstructie wordt vanaf vrijdag tentoongesteld in het Espace de l'Homme de Spy in Onoz, niet ver van de grot waar de botten werden gevonden.