Massagraf weerspiegelt gelijkheid onder Afrikaanse herders

In een vijfduizend jaar oud massagraf aan de oevers van het Turkanameer in Kenia werd iedereen ‘als gelijke’ begraven.

Een team van Amerikaanse en Duitse archeologen is aan de oevers van het Keniaanse Turkanameer (bekend van de film The Constant Gardener) op een monumentale grafconstructie gestuit. Die moet in omvang niet onderdoen voor Stonehenge, of voor vergelijkbare megalithische constructies uit de steentijd.

"De archeologen vonden de resten van ten minste 580 mensen – mannen en vrouwen, van alle leeftijden"

De constructie bestond oorspronkelijk – de archeologen dateren ze op vijfduizend jaar oud – uit een cirkelvormig verhoogd platform met een diameter van dertig meter. Binnen de cirkel was een enorm put uitgegraven. Daarin vonden de archeologen de resten van ten minste 580 mensen – mannen en vrouwen, van alle leeftijden. In de buurt van het massagraf vonden de onderzoekers ook opeengestapelde stenen (zogenaamde steenmannetjes), steencirkels en zelfs enkele rechtopstaande megalieten.

De begraafplaats werd klaarblijkelijk eeuwenlang gebruikt, vermoedelijk tot 4.300 jaar geleden. De bouwers (en gebruikers) waren herders die zich in leven hielden door met hun kuddes (geiten, runderen of zelfs kamelen) rond te trekken. In de enorme verzameling menselijke resten konden de archeologen geen onderscheid maken – op basis van kledij of sierraden – tussen arm en rijk of andere sociale kenmerken. Het lijkt erop dat de mensen allemaal als gelijke werden begraven.