Nazirechtszaal Neurenberg gaat digitaal

11 maart 2014 door Eos-redactie

Duitse onderzoekers hebben zaal 600 van het Neurenbergse gerechtsgebouw digitaal gedocumenteerd, om de historische rechtszaal weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen.

Duitse onderzoekers hebben zaal 600 van het Neurenbergse gerechtsgebouw digitaal gedocumenteerd. Dat was nodig omdat de Beierse stad de historische rechtszaal terug naar haar oorspronkelijke staat wil brengen.

‘Met laserscanners hebben we de huidige staat van de ruimte in beeld gebracht’, zegt ingenieur Erwin Christofori. ‘Een camera met een resolutie van 36 megapixels maakte vervolgens zo'n 150 fotogrammetrische afbeeldingen (foto’s die dienen om metingen uit te voeren, red.).’

Door die twee te combineren, bekwamen de ingenieurs een reeks computerbeelden waarop met verschillende kleuren de verschillende materialen zichtbaar worden. ‘Dat komt doordat elk materiaal een andere lichtreflectie uitstraalt’, aldus Christofori. Op die manier kunnen de onderzoekers exact achterhalen welke onderdelen van de rechtszaal authentiek zijn en welke pas later toegevoegd werden.

WO II-geschiedenis

In zaal 600 van het Internationale Militaire Tribunaal van Neurenberg, ‘Schwurgerichtssaal 600’ in het Duits, werd destijds geschiedenis geschreven. Van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 vond er het Proces van Neurenberg plaats. Daarbij stonden 24 nazimisdadigers, onder wie Hermann Göring, terecht.

Zaal 600 fungeert nog altijd als rechtszaal. Als er geen belangrijke zaken op de agenda staan, is de ruimte toegankelijk voor bezoekers. Maar de Duitse stad wil er een permanent museum van maken, en daarvoor moet de zaal dus volledig omgebouwd worden zoals ze er zeventig jaar geleden uitzag. (adw)