Oude spionagefoto’s onthullen Romeinse grensmuur

23 september 2013 door Eos-redactie

Schotse en Britse archeologen ontdekten op oude luchtfoto's van het huidige Roemenië een oostelijke 'muur van Hadrianus'.

Schotse en Britse archeologen ontdekten op oude luchtfoto's van het huidige Roemenië een oostelijke 'muur van Hadrianus'.

In opdracht van geallieerde en Duitse legers werden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog miljoenen luchtfoto’s gemaakt van Europa en het Midden-Oosten.

Samen met recent vrijgegeven spionagefoto’s die in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de voorbije eeuw werden gemaakt door het CORONA-satellietprogramma van de VS vormen deze oude luchtbeelden interessant studiemateriaal voor archeologen. Ze bieden een beeld van het terrein vooraleer doorgedreven industrialisatie en intensieve landbouwexploitatie de landschappen onherroepelijk verstoorden, wat het makkelijker maakt om  sporen van oudere bewoning en bebouwing te identificeren.

Op oude Corona-luchtfoto’s ontdekten archeologen van de universiteiten van Glasgow en Exeter onlangs een 60 kilometer lange muur die van de Donau naar de Zwarte Zee liep, doorheen wat nu Roemenië is. Een paar fragmenten van deze muur zijn bewaard gebleven, maar tot nu toe dacht men dat hij uit de Byzantijnse periode of de vroege middeleeuwen stamde.

De muur wordt nu beschouwd als de meest oostelijk gelegen grensmuur van het Romeinse rijk. Hij werd gebouwd in het midden van de tweede eeuw n.Chr., en was waarschijnlijk 8,5 meter breed en 3,5 m hoog. Er stonden minstens 32 forten langsheen deze muur. Wellicht werd hij met hetzelfde doel gebouwd als de muur van Hadrianus in het noorden van Engeland: als grensbeveiliging en tegelijk ook als symbool van de macht van Rome. (aa)