Oudste downpatiënt stierf 1.500 jaar geleden

08 juli 2014 door Eos-redactie

Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom.

Op een historische begraafplaats in het Franse Chalon-sur-Saône vonden archeologen het oudst gekende geval van het downsyndroom. Het gaat om een kind dat 1.500 jaar geleden leefde.

Pas in de loop van de 19e eeuw werd het syndroom van Down voor het eerst beschreven, maar de aandoening bestaat vermoedelijk al duizenden jaren. Af en toe duiken er dus oudere gevallen op.

Zo ook met dit kindskelet uit Frankrijk. De botten kwamen samen met die van 94 andere middeleeuwers naar boven. Dat gebeurde tijdens opgraafwerken op een site die dateert van de 5de en 6de eeuw na Christus.

De schedel van de downpatiënt is kort en breed, en heeft een afgeplatte basis. Volgens de onderzoekers van de Univerisité de Bordeaux bestaat er dan ook geen twijfel over dat het om een geval gaat van het syndroom van Down.

Opvallend is dat het kind net zo begraven lag als alle andere doden op de begraafplaats: op zijn rug, en met het hoofd naar het westen gericht. Daarom vermoeden de archeologen dat mensen met het syndroom van Down destijds niet gestigmatiseerd werden. Al geven andere specialisten aan dat die conclusie iets te voorbarig is.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het vakblad International Journal of Paleopathology. (adw)