Oudste kalender ontdekt in Schotland

15 juli 2013 door Eos-redactie

Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste zonne- en maankalender ter wereld voorstellen.

Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen. Die is maar liefst 5.000 jaar ouder dan de huidige gekende exemplaren.

Tijdens de opgravingen op de mesolithische site Warren Field in het Schotse Aberdeenshire zijn twaalf in een rots uitgehouwen kuilen ontdekt. De holtes liggen in een boog naast elkaar en de binnenste gaten zijn dieper dan de buitenste.

Een team van deskundigen onder leiding van Vince Gaffney, professor aan de Universiteit of Birmingham, stelde vast dat elke kuil een maand van de zonnecyclus weerspiegelt. De gebogen opstelling van de kuilen en de verschillende dieptes symboliseren dan weer de maancyclus. De ondiepe buitenste kuilen zouden verbonden zijn met de nieuwe en de wassende maan. De diepste en meest centraal gelegen kuil verbindt Gaffney met de volle maan.

De vondst is van onschatbare waarde. De holtes werden volgens de archeologen 10.000 jaar geleden uitgehouwen. Daardoor mogen we ze beschouwen als de oudste zonne- of maankalender ter wereld. Andere (voor)historische kalenders zijn minstens 5.000 jaar jonger. Bovendien werden de kuilen gedurende een periode van 4.000 jaar geregeld bijgewerkt. Al die tijd werden ze dus actief gebruikt. De interpretatie van de kuilen als kalender is volgens Gaffney niet onlogisch. Het voortbestaan van de toenmalige jagers-verzamelaars was immers afhankelijk van seizoensgebonden gebeurtenissen, zoals de paaitrek van zalmen of de jaarlijkse migratie van verschillende landdieren.

Deze bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Internet Archaeology. - IL