Oudste rotskunst Verenigde Staten ontdekt

19 juni 2013 door Eos-redactie

Enkele rotsen en grotten in de Amerikaanse Appalachen herbergen tot 6.000 jaar oude rotsschilderingen. Ze zijn daarmee meteen de oudste van de Verenigde Staten.

Enkele rotsen en grotten in de Amerikaanse Appalachen herbergen tot 6.000 jaar oude rotsschilderingen, blijkt uit recent onderzoek. Ze zijn daarmee meteen de oudste van de Verenigde Staten.

Antropoloog Jan Simek van University of Tennessee trok samen met een team van deskundigen de bergen in om 94 locaties met rotskunst te onderzoeken. De tekeningen zijn overal in het landschap aanwezig, zowel op rotsen in de hoogvlakten als in grotten diep onder de grond. Er zijn beeltenissen te zien van vogels en jagers, maar ook van andere, abstractere figuren.

Simek denkt dat de geografische locatie en de aard van de rotskunst een symbolische betekenis hebben. Hij gelooft zelfs dat de rotsschilderingen een uiting kunnen zijn van de geloofswereld van de precolumbiaanse kunstenaars die ze 6.000 jaar geleden hebben vervaardigd.

De verschillende vindplaatsen mogen volgens de antropoloog niet elk apart worden beschouwd, maar als mijlpalen binnen een groter sacraal gebied. Er zou volgens Simek een heel duidelijk onderscheid bestaan tussen de figuren die toebehoren tot wat hij de 'boven-, midden- en onderwereld' noemt. De voorouders en de weergoden van de bovenwereld kwamen vooral voor op de openluchtsites. De figuren van de onderwereld, geassocieerd met dood, gevaar en transformatie, waren vooral vertegenwoordigd in de grotsites. Figuren van de middenwereld, zoals dieren, planten en mensen, kwamen ongeveer evenveel terug op de beide sites. Opvallend genoeg bevatten slechts heel weinig schilderingen afbeeldingen van wapens. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Antiquity. (il)