Oudste vorm van muurkunst ontdekt

15 mei 2012 door Eos-redactie

37.000 jaar oude tekeningen tonen dieren en geometrische figuren.

Franse antropologen hebben op een kalksteen van 1,5 ton het tot nu toe oudste bewijs van muurkunst ontdekt.

De kalksteen is ongeveer 37 000 jaar oud en toont aan dat kunst een belangrijke rol speelde in het leven van het Aurignacien, een cultuur uit het laat-paleolithicum in Europa en Zuidwest-Azië.

Een onderzoeksteam uit Zuid-Frankrijk, bestaande uit wetenschappers van Amerikaanse en Europese universiteiten en onderzoeksinstituten, deed vijftien jaar lang opgravingen in Abri Castanet, lange tijd erkend als een van de oudste sites in Eurazië waar sporen van menselijke symboolkunst terug te vinden zijn. Ze ontdekten honderden persoonlijke versieringen, waaronder doorboorde dierentanden en  schelpen, kralen in ivoor en speksteen en gravures en schilderingen op kalkstenen platen.

“Aurignacien mensen leefden min of meer zoals de mensen nu. Ze uitten hun sociale identiteit ook met persoonlijke versieringen en kenden beeldhouwkunst en beeldende kunst”, aldus Randell White, professor antropologie aan de New York University.

In 2007 vonden de wetenschappers een gegraveerde kalksteen in wat een schuilplaats voor rendierjagers moet zijn geweest. Door middel van koolstofdatering, een techniek om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen, bepaalden ze de ouderdom van de tekeningen, die dieren en geometrische figuren afbeelden. Ze bleken met hun 37.000 jaar ietwat ouder te zijn dan de schilderingen die wetenschappers in 1994 in de Franse Grotte Chauvet ontdekten.