Oudste wrak Nieuw-Zeeland is Nederlands

08 januari 2014 door A

Een scheepswrak voor de kust van Nieuw-Zeeland is mogelijk een Nederlands schip uit de vroege 18e eeuw.

Een scheepswrak voor de kust van Nieuw-Zeeland is mogelijk een Nederlands schip uit de vroege 18e eeuw. Dat schrijven wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archaeological Science.

Het schip zou gebouwd zijn rond 1705, blijkt uit hun datering van het hout. Het zou daarmee gaan om het oudste wrak van Nieuw-Zeeland.

De wetenschappers uit Australië en Nieuw-Zeeland vermoeden bovendien dat het schip Nederlands is. Ze maken dat op uit het tropisch hardhout uit Zuidoost-Azië dat is gebruikt en de aanwezigheid van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) daar destijds. Ook het vermeende gebruik van koper op de romp wijst volgens hen op Nederlanders.

Maar Nederlandse maritiem archeologen zijn nog niet overtuigd. Expert Martijn Manders van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed spreekt van een 'heel leuk verhaal'. Hij heeft echter nog twijfels over de betrouwbaarheid van de datering omdat hij daar nog niet alle informatie over heeft. Op basis van de vondst van koper is het volgens hem ook niet mogelijk om conclusies te trekken.

'Er is veel meer informatie nodig om zoiets te beweren en met de geschiedenis op de loop te gaan', aldus Manders. Volgens hem kan waarschijnlijk alleen een opgraving van het schip uiteindelijk echt uitsluitsel geven. Het schip werd al in 1982 gevonden bij Kaipara Harbour door een snorkelende mosselvisser. Het is zo'n 26 meter lang en ongeveer 7 meter breed. Nadien verdween het onder het zand. Wel zijn voor die tijd stukken hout veiliggesteld. Het is niet bekend om welk Nederlands schip het zou kunnen gaan.

Mochten de beweringen van de wetenschappers kloppen, dan geeft dat een wending aan de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Het zou betekenen dat na de eerste Europese ontdekker Abel Tasman in 1642, maar voor de Britse zeevaarder James Cook in 1769, nog andere Europeanen bij Nieuw-Zeeland zijn geweest.