Skelet van Richard III geïdentificeerd

04 februari 2013 door Eos-redactie

Het skelet dat vorig jaar onder een parking in Leicester werd gevonden, is afkomstig van de wreedaardige koning Richard III.

Het skelet dat vorig jaar onder een parking in Leicester werd gevonden, zijn de resten van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III. Dat besluiten wetenschappers van de Universiteit van Leicester na uitgebreid onderzoek van de botten en het DNA.

Het historisch onderzoek bewijst dat het om een man gaat met vergelijkbare verwondingen als wat in historische bronnen wordt beschreven. Ook de datering klopt, en vandaag kwam het ultieme bewijs: DNA dat op het skelet gevonden werd, komt overeen met dat van een Canadese meubelmaker, Michael Ibsen, en de dichtste nog levende verwant van Richard III. De wetenschappers zijn het zeker: dit is Richard III.

Richard III werd op 22 augustus 1485 door zijn opvolger Henry VII gedood bij de slag van het nabijgelegen Bosworth. Waar het graf van koning lag, was lang een mysterie. Hij zou zijn begraven in een franciscanenklooster dat in 1530 werd afgebroken. Onder de parkeerplaats die is aangelegd op de plaats waar eens het klooster stond, troffen archeologen in september vorig jaar het skelet aan.

Richard III was de laatste Engelse vorst die de dood op het slagveld vond. Hij stierf op 32-jarige leeftijd in de slag bij Bosworth. Zijn dood markeerde het einde van de Rozenoorlogen tussen de huizen York (witte roos) en Lancaster (rode roos). Hendrik VII uit het huis Tudor volgde Richard op. Richard ging de geschiedenis in als een gewetenloze tiran, mede omdat Hendrik en de toneelschrijver William Shakespeare hem zo beschreven. Moderne historici vinden de beeldvorming over hem te negatief. Volgens hen zijn hem allerlei misdaden ten onrechte in de schoenen geschoven.
 

Het stof in de Britse pers en onder historici is na de identificatie van het skelet nog niet gaan liggen, want nu wordt volop gediscussieerd over de begrafenis. (kv, aa, anp)