Unieke expeditie brengt Griekse zilvermijn in kaart

29 februari 2016 door Eos-redactie

Gentse archeologen hebben een 5000 jaar oude zilvermijn in het Griekse Thorikos in kaart gebracht.

Een gespecialiseerd team van archeologen heeft een 5000 jaar oude zilvermijn in kaart gebracht in het Griekse Thorikos, een belangrijke site gelegen aan de Egeïsche Zee.

Thorikos staat gekend voor zijn eeuwenoude zilverindustrie. Vooral tijdens de vijfde en vierde eeuw voor onze tijdrekening was de antieke mijnstad van groot belang voor de polis Athene. Toch startte ontginning van de mijnen al drie- tot vierduizend jaar geleden. De ondergrondse expeditie kadert in een omvattender onderzoek naar de site van Thorikos geleid door professor Roald Docter van de Universiteit Gent. Samen met de Universiteit van Luik is de UGent al geruime tijd actief in het langlopend project van de Belgische Archeologische School te Athene.

De recente uitgevoerde expeditie is uniek in haar soort en levert heel wat nieuwe informatie op over de zeer extreme omstandigheden waarin het gegeerde zilver werd ontgonnen. De mijnwerkers waren slaven die hoge temperaturen en benauwde ruimtes moesten trotseren in een zuurstofarme omgeving. Ontginningssporen op de muren, graffiti en olielampen duiden op hun historische aanwezigheid en hebben daarnaast ook daterende waarde. “Het in kaart brengen van dit complexe gangenstelsel dat zich op verschillende niveau’s bevindt, is een echte wetenschappelijke uitdaging”, aldus professor Morin van de Universiteit van Lorraine. Momenteel zijn de wetenschappers bezig met het verwerken van hun data en het plannen van nieuwe archeologische campagnes. Ze hopen de chronologie van de zilverontgining in de regio te hertekenen. Wordt zeker en vast vervolgd. (JVC)

Meer informatie over het ruimer project: www.thorikos.be en www.archaeology.ugent.be/thorikos .