Welke student schrijft geschiedenis met WO I-scriptie?

18 januari 2016 door Eos-redactie

Liefst drie studenten van de KU Leuven maken kans op de prijs voor de beste WO I-thesis.

De vijf genomineerden voor de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog zijn bekend. Liefst drie studenten van de KU Leuven maken kans op de prijs voor de beste WO I-thesis.

Met de prijs gaan Scriptie vzw en het Departement internationaal Vlaanderen op zoek naar de sterkste bachelor- en masterproeven die in Vlaanderen over WO I worden geschreven. De zeskoppige jury met onder meer historicus Luc Vandeweyer, Dirk Remmerie (Davidsfonds uitgeverij) en Anne Adé (eindredactrice Eos Memo) nomineerde vijf werken uit een totaal van 37 inzendingen.

Blik op naoorlogse periode

Opvallend is dat de drie genomineerde scripties van de KU Leuven een blik werpen op wat zich na de oorlog afspeelde. Zo bestudeerde Charlotte Vekemans hoe België onmiddellijk na de oorlog na jaren van Duitse bezetting zelf als bezettingsmacht optrad, door samen met de Britten, de Fransen en de Amerikanen de linker Rijnoever in Duitsland tijdelijk te bezetten. Eduard Clappaert beschrijft in zijn scriptie de verwoedde, maar vergeefse pogingen die België na WO I ondernam om Duitse oorlogsmisdadigers te berechten. Jens Horbach behandelt de Belgische-Duitse historicicommissie die in 1956 werd opgericht om de gebeurtenissen bij de Duitse inval in Leuven in 1914, toen onder meer de universiteitsbibliotheek werd platgebrand, te onderzoeken.

Ook UGent en UAntwerpen in running

Het is niet al KU Leuven dat de plak zwaait. Julie Devlieghere (UGent) onderzocht de diefstallenplaag die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België woedde door in de archieven van de correctionele rechtbank in Mechelen te duiken. Evelyne Van der Niepen (UAntwerpen) is als studente Taal- en Letterkunde de enige niet-geschiedkundige die een nominatie in de wacht sleepte. Zij werd geselecteerd met haar studie van het oorlogsoeuvre van de eigenzinninge Zwitserse schrijver Blaise Cendrars die vrijwillig aan de zijde van de Fransen tegen de Duitsers ging vechten.

Ontknoping op 4 februari

Wie van deze vijf studenten geschiedenis schrijft door de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog te winnen, raakt bekend op de uitreiking op 4 februari in de Leuvense Universiteitsbibliotheek. De winnaar ontvangt een geldprijs van 1.000 euro uit handen van Cindy Verbrugge, raadgever Buitenlands Beleid van Minister-President Geert Bourgeois en ziet een artikel over zijnof haar werk in Eos Memo verschijnen. Daarnaast wordt er ook een tweede en derde laureaat aangeduid, die respectievelijk 500 en 250 euro ontvangen.

Meer info over de genomineerde scripties en de uitreiking op www.scriptieprijs2014-18.be