Alle maanden pijn

16 februari 2017

Een kwart van de vrouwen heeft tijdens de menstruatie zoveel pijn in de onderbuik dat ze niet meer normaal functioneert.

Bij de helft ligt dat aan endometriose, een chronische en ongeneeslijke aandoening waarbij het slijmvlies dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, in de buikholte terechtkomt en er irritatie en ontstekingen veroorzaakt.

Endometriose is verantwoordelijk voor de helft van alle onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen. Dat komt omdat het slijmvlies ook buiten de baarmoeder reageert op de hormonen die de menstruatiecyclus sturen, zich elke maand vult met bloed en opzwelt tot tien keer de normale dikte. Dat jaagt het immuunsysteem op stang. Zonder behandeling ontstaan littekenweefsel en verklevingen die abnormale verbindingen tussen organen en orgaanwanden vormen. Aangetaste organen hinderen vrouwen bij het plassen, ontlasten, vrijen en zwanger worden. Omdat endometriose 60 tot 75 procent van alle pubers en adolescenten met pijnlijke maandstonden treft, is een andere aanpak nodig.

 Het volledige artikel kan je lezen in het maartnummer van Eos.