Bijna 1 op 5 jonge kinderen lijdt aan gehoorverlies

31 juli 2017 door EV

Op jonge leeftijd kan blijvend gehoorverlies leiden tot minder goede prestaties op school en kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.

Sinds 2001 onderzoekt het grootschalige Generation R onderzoek de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Op basis daarvan gingen onderzoekers van het Erasmus MC na hoe het gesteld is met het gehoor van jonge kinderen van 9 tot 11 jaar. Ze deden dat omdat wel veel gesproken wordt over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen ervan, maar er weinig gegevens bestaan over hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij jonge kinderen en welke factoren daarbij een rol spelen.

De onderzoekers namen bij ruim 5.000 kinderen een gehoortest af. Uit de gegevens bleek dat 17,5 procent al een vorm van gehoorverlies had opgelopen. Bij een deel ging het om tijdelijk gehoorverlies, dat meestal werd veroorzaakt door een verkoudheid of een oorontsteking. Maar bij bijna acht procent van de kinderen was er waarschijnlijk al sprake van blijvend dus onomkeerbaar gehoorverlies. 

Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat waar ze wellicht nog niet veel van merken, vindt onderzoeker Carlijn le Clercq het aantal jonge kinderen dat met gehoorverlies te maken heeft alarmerend groot. ‘Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin ze mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen.’

Wat de oorzaak van het gehoorverlies betreft, zagen de onderzoekers onder andere een duidelijke relatie tussen het vaak doormaken van oorontstekingen op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade.

 

De Nationale Hoorstichting ontwikkelde verschillende tests en tools voor kinderen, zoals de Kinderhoortest (een gratis online test speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar) en de Geluidstuin (een online game waarmee kinderen spelenderwijs over het gehoor leren).