Bloedtest voor pinda-allergie

23 mei 2016 door Eos-redactie

Een eenvoudige bloedtest kan bij kinderen een pinda-allergie aantonen of uitsluiten.

Tal van ouders laten hun kinderen niet onderzoeken op een voedselallergie, omdat ze opzien tegen de klassieke voedselprovocatietest. Daarbij worden kinderen een dag opgenomen in het ziekenhuis, krijgen ze het betreffende voedingsbestanddeel toegediend en kijken artsen of er een – niet zelden ernstige - allergische reactie optreedt. De test is niet alleen belastend, maar ook duur en niet helemaal sluitend.

Maar leven met alleen een vermoeden van een allergie is niet gemakkelijk voor de ouders. Ze moeten niet alleen constant etiketten van voedingsmiddelen controleren op gevaarlijke bestanddelen. Ze kunnen hun kinderen ook niet laten deelnemen aan verjaardagspartijtjes uit schrik voor een allergische reactie, en ze durven om diezelfde reden vaak ook niet met hun kroost op reis.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht onderzochten artsen bij 83 kinderen waarbij een pinda-allergie werd vermoed of een eenvoudige bloedtest bruikbaar is om een allergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij de test gingen ze op zoek naar antistoffen tegen het pinda-eiwit Ara h 2. Bij 62 procent van de kinderen kon op die manier een pinda-allergie adequaat worden vastgesteld.

Hoewel de overige 38 procent toch een voedselprovocatietest moest ondergaan omdat de bloedtest geen uitsluitsel gaf, vindt arts-onderzoeker Francine van Erp dit een positief resultaat. ‘Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest’, vertelt ze. ‘Dat is minder belastend, veiliger én goedkoper.’ (ev)

Deze maand in Eos

Door onze obsessie met hygiëne krijgen kinderen geen kans meer om immuniteit tegen allergenen, zoals de huisstofmijt, op te bouwen. Weg met die anti-allergische matras of overtrek.

Vanaf 19 mei in de winkel en dan ook online te koop