CureVac-vaccin biedt te weinig bescherming tegen het coronavirus

Het vaccin van het Duitse Curevac biedt slechts 47 procent bescherming. Nochtans is het vaccin op dezelfde technologie gebaseerd als de vaccins van Pfizer en Moderna. Hoe kan dat?

Gisteren deelde viroloog Johan Neyts deze boodschap op Twitter:

Wat betekent dit nieuws? ‘Momenteel is het CureVac-vaccin nog niet op de markt’, vertelt prof. Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen. ‘Er zijn maar 2.000 à 3.000 mensen die ermee ingeënt zijn in België, en dat gebeurde alleen in het kader van een fase 3-studie. Dat het nu pas duidelijk wordt dat CureVac niet voldoet, is net omdat dit nog een fase 3-studie is waarvan nu een tussentijdse analyse is gebeurd en waarvan de resultaten nu worden bekendgemaakt.

Die fase 3-studie liep onder andere in het Centrum voor Vaccinologie aan het UZ Gent onder leiding van prof. dr. Isabel Leroux-Roels. ‘Wij hebben intens meegewerkt aan de evaluatie van dit vaccin, zowel in de fase 1/2-studie die in juni 2020 gestart is, als in de fase 3-studie (HERALD) waarvan de resultaten nu bekendgemaakt zijn’, vertelt ze. ‘Wij hebben 620 personen geïncludeerd in de HERALD studie.’

Koffiedik kijken

Waarom de technologie van Pfizer en Moderna wel werkt en die van CureVac die daarmee vergelijkbaar is niet, is voorlopig nog koffiedik kijken. ‘Er worden nog heel wat bijkomende analyses uitgevoerd om de tegenvallende resultaten beter te kunnen verklaren’, vertelt Leroux-Roels. ‘De resultaten worden deels toegeschreven aan de hoge circulatie van varianten en mogelijk ook aan het feit dat het vaccin een minder sterke immuunreactie opwekt dan de vaccins van Pfizer en Moderna.’

Op basis van de tegenvallende cijfers zal het CureVac-vaccin voorlopig niet door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA worden goedgekeurd en zal het dan ook niet worden ingezet tegen het coronavirus.