De pil doet vrouwenbrein groeien

02 augustus 2017 door LG

De anticonceptiepil verandert de hersenen van vrouwen. Wie de pil slikt, heeft een beter ruimtelijk inzicht en woordgeheugen.

De pil bevat kunstmatige hormonen. Die onderdrukken de eigen hormoonproductie van de vrouw, zodat ze geen eisprong krijgt en dus ook niet vruchtbaar is. Ze blijken ook invloed te hebben op de cognitieve vaardigheden van vrouwen.

Studies tonen aan dat vrouwen die de pil slikken zich beter woorden kunnen inprenten dan vrouwen die dat niet doen. Hun testscores gaan overigens achteruit in de ‘stopweek’, waarin de menstruatie doorbreekt. Pilgebruiksters blijken ook minder gevoelig voor ‘valse herinneringen’.

Ze zijn er minder vaak rotsvast van overtuigd dat hun (foute) herinnering aan een voorbije gebeurtenis juist is. Ten slotte zijn vrouwen die de pil nemen beter in ruimtelijk denken. Dat blijkt uit studies waarbij ze moesten bepalen of twee tekeningen van 3D-objecten hetzelfde (gekantelde) voorwerp betroffen of niet.

De cognitieve veranderingen zijn ook te zien in de hersenen. De prefrontale cortex is bij sommige pilgebruiksters groter. Ook de Gyrus fusiformis groeit naarmate vrouwen langer de pil nemen. Dat hersengebied staat in voor gezichtsherkenning. Nieuw onderzoek moet uitwijzen of dat gevolgen heeft voor de partnerkeuze van vrouwen.