Eos Blogs

De wiskunde achter de coronapandemie

Hoe komt het dat het coronavirus SARS-CoV-2 zich zo snel verspreidt? Expert informatietechnologie Luc Martens (UGent) vindt een verklaring in de wiskunde.  

Momenteel krijgen we te horen dat een gigantisch aantal mensen zal worden besmet door het coronavirus SARS-CoV-2. Het virus verspreidt zich erg snel over het land, omdat we elkaar al in de incubatieperiode kunnen infecteren. Patiënten vertonen niet altijd ziektesymptomen, waardoor ze de besmetting ook kunnen verspreiden zonder dat ze dat zelf beseffen. 

Eén besmette persoon zal gemiddeld twee à drie personen besmetten. Twee besmette patiënten zullen vier anderen infecteren, en deze vier zullen er op hun beurt nog eens acht infecteren. Zo gaat het verder, volgens de wiskundige reeks

1+2+4+8+16+32+ …

Het totaal van de som kan je eenvoudig met de rekenmachine berekenen. Je neemt:

 

2(aantal getallen de reeks) -1

 

Of 2 tot de macht (aantal getallen in de reeks) - 1.

Voor de reeks hierboven getoond is dat dus 26-1= 63

 

Als de besmetting dertien stappen (veertien termen in de reeks) verder is, dan komen we in het totaal aan 214—1 of 16.383 besmette personen. Neem nu aan dat er twintig personen uit vakantie naar België gekomen zijn, dat zij allen besmet zijn, en dat ze allemaal de dertien stappen uitlokken. In dat geval komen we aan 327.660 besmette personen. 

Voor het scenario waarbij iedere besmette persoon drie andere personen besmet, zullen al door één persoon die de dertien stappen veroorzaakt (314-1)/2 of 2.391.484 personen besmet worden, een duizelingwekkend hoog getal.

Om de stappen te onderbreken en dus het aantal besmettingen te beperken of te vertragen, zijn drastische maatregelingen noodzakelijk.