Diabetes tijdens zwangerschap verhoogt risico op autisme

14 april 2015 door Eos-redactie

Diabetes kan de ontwikkeling van het babybrein beïnvloeden.

Diabetes kan de ontwikkeling van het babybrein beïnvloeden.

Amerikaanse onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 320.000 kinderen, geboren tussen 1995 en 2009 in een ziekenhuisgroep in Californië (VS). Als hun moeders vroeg in de zwangerschap diabetes kregen, dan liepen ze 42 procent meer risico om een autismespectrumstoornis te ontwikkelen. Concreet betekent dit dat op 100 kinderen er geen 1,5 maar 2 autisme hebben (autisme komt in de VS voor bij 1,5% van de kinderen, bij ons zijn de cijfers vergelijkbaar).

Het verhoogde risico bleef overeind als de onderzoekers rekening hielden met andere risicofactoren, zoals overgewicht bij de moeders, of roken. De kinderen werden vergeleken met kinderen van wie de moeder al voor de zwangerschap de diagnose diabetes had gekregen, met moeders die pas op het einde van de zwangerschap (na 26 weken) de diagnose zwangerschapsdiabetes kregen, en moeders die geen diabetes hadden. ‘Gewone’ diabetes type 2 bleek geen hoger risico te geven op autisme bij de baby. En een diagnose die pas laat in de zwangerschap kwam evenmin.

Zuurstoftekort

De onderzoekers denken dat dat te verklaren valt doordat vroege zwangerschapsdiabetes vaak pas laat wordt ontdekt, en dus ook pas laat behandeld. De baby kan dan, net als zijn moeder, last hebben van hypo’s – een tekort aan zuurstof in het bloed, en van oxidatieve stress in het bloed van de navelstreng en placenta.  

Bij zwangerschapsdiabetes ontwikkelt zich een hoge bloedsuikerspiegel als gevolg van hormonale veranderingen. De aandoening komt voor bij zo’n twee procent van de zwangerschappen en gaat normaal gezien vanzelf over na de bevalling.

De onderzoekers pleiten er in hun artikel voor om zwangere vrouwen vroeg te screenen op zwangerschapsdiabetes. Ook raden ze aan om baby’s van moeders die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, vroeg te testen op autismespectrumstoornissen. De studie verscheen in het vakblad JAMA Pediatrics. (lg)