Draagt in 2050 echt de helft van de wereldbevolking een bril?

‘In 2020 was zowat een derde van de wereldbevolking bijziend, in 2050 zal dat 52 procent zijn’, zei oogarts Catherine Cassiman (KU Leuven) onlangs in De Morgen. Klopt dat?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Weinig buiten spelen en toenemend schermgebruik zijn de grootste oorzaken van de opkomst van bijziendheid (myopie), waardoor steeds meer kinderen een bril moeten dragen. Volgens oogarts Catherine Cassiman zal het aantal brildragers tegen 2050 52 procent bedragen. Dat zegt ze in de krant De Morgen van 15 augustus 2023.

De toename van bijziendheid zou samenhangen met een gebrek aan buitenactiviteiten waarbij je in de verte kijkt. Door veel naar voorwerpen dichtbij te kijken, bijv. bij overmatig beeldschermgebruik, kan de oogbol van een kind vervormen. Bijziendheid wordt veroorzaakt door erfelijke factoren, maar ook in de hand gewerkt door dichtbijwerk:

  • Als je kijkt naar een punt dicht bij je oog, vervormt je oog zich om het voorwerp scherp te stellen. Gebeurt dat te vaak of te lang aan een stuk, dan kan je oogbol vervormen en kan je bijziend worden.
  • Dergelijke vervorming is vooral mogelijk bij kinderen en jongeren tot 25 jaar.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Bijziendheid (myopie) is de meest voorkomende oogafwijking wereldwijd.

  • Op basis van schattingen over het aantal mensen met bijziendheid in de wereld, maken wetenschappers berekeningen en voorspellingen over het aantal bijzienden in de toekomst.
  • In diverse berekeningen van de Londense oogarts Ali Nouraeinejad zouden tegen 2050 wereldwijd 4949 miljoen mensen bijziend zijn. Dat komt neer op 52 procent van de wereldbevolking.

Bijziendheid is niet onschuldig. Naast het feit dat je een bril moet dragen, verhoogt het risico op ernstige oogaandoeningen, waaronder cataract, glaucoom en maculadegeneratie.

Om het risico op bijziendheid te verminderen, raden experten aan om een kind na 20 tot 30 minuten beeldschermgebruik een andere activiteit te laten aanvatten, waarbij het minder ‘dichtbij’ focust, en om twee uur per dag naar buiten te gaan.

Conclusie

Bijziendheid bij kinderen neemt stilaan epidemische proporties aan, als gevolg van meer beeldschermgebruik en minder buitenactiviteiten. De oogbollen vervormen daardoor permanent. Oogarts Catherine Cassiman stelt dat 52 procent van de wereldbevolking tegen 2050 bijziend zal zijn. Haar voorspelling is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties over het aantal mensen met bijziendheid in de wereld, waarbij wetenschappers berekenen wat de toekomst brengt: 52 procent tegen 2050. Hoewel je nooit zeker kan zijn over dergelijke voorspellingen, kunnen we haar uitspraak als waar aannemen.