Wetenschapsfeit 2021

‘Eerste oraal antiviraal geneesmiddel voor covid-19’

Verschillende vaccins bewezen hun nut in de strijd tegen het coronavirus. Maar naast vaccins zochten wetenschappers ook koortsachtig naar een antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van coronapatiënten. De voorkeur gaat naar een pilletje dat je eenvoudig kan innemen en waarvoor je niet naar het ziekenhuis moet.

In oktober meldde de firma Merck & Co dat een eerste coronapil een feit was. Het middel, dat de naam Lagevrio kreeg, is gebaseerd op het antiviraal middel molnupiravir. Dat werd ontwikkeld aan de Amerikaanse Emory University en was oorspronkelijk bestemd om griep mee te behandelen. De actieve molecule kan zich inbouwen in het viraal RNA en daar mutaties veroorzaken. Bij genoeg mutaties sterft het virus af. De mutaties worden trouwens willekeurig ingebouwd, zodat het virus moeilijk resistentie kan opbouwen.

Ook andere firma’s hebben goede molecules voor een toekomstige coronapil in de pijplijn zitten. Pfizer kwam recent naar buiten met informatie over zijn antiviraal middel paxlovid. Als het binnen de drie dagen na de eerste symptomen wordt toegediend, reduceert het middel het risico op een ziekenhuisopname met 89 procent. Het verhindert dat het virus zich nog kan vermenigvuldigen. De kans is groot dat heel wat landen de coronapil zeer binnenkort kunnen inzetten in de strijd tegen het virus.