Factcheck

Factcheck: Is er een doorbraak in de behandeling van multiple sclerose?

Vrijwel alle media schreven deze week over onderzoek naar de zenuwziekte multiple sclerose, uitgevoerd door het Nijmeegse Radboudumc: een belangrijke ontdekking zou genezing van de aandoening mogelijk dichterbij brengen. Klopt dat?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het zenuwstelsel waarbij het eigen afweersysteem de beschermlaag rondom de zenuwcellen aanvalt. Hierdoor geven deze zenuwcellen minder goed signalen van en naar de hersenen door. Op termijn kunnen verlammingsverschijnselen optreden.

Nederlandse onderzoekers verbonden aan het Radboudumc ontdekten verschillende erfelijke kenmerken met een verhoogd risico op multiple sclerose . Deze erfelijke eigenschappen zouden de vorming van een eiwit (MBP), dat een belangrijke rol speelt in het beschermen van zenuwcellen, regelen. Het Radboudumc, voluit Radboud universitair medisch centrum, is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met de Radboud Universiteit.

Een van de betrokken onderzoekers verklaarde dat er een vervolgonderzoek moet komen om de oorzaken van multiple sclerose beter te begrijpen. Hiervoor zijn echter meer financiële middelen nodig.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

We hebben zeer weinig informatie over dit onderzoek. De resultaten werden niet gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel, maar ze verwezen er wel naar in een persbericht. Het is dus zeer moeilijk om na te gaan wat dit bericht juist betekent voor de behandeling van multiple sclerose.

Bovendien is het eiwit (MBP) waarover ze spreken al sinds 2003 bekend. De vermelding in de media dat er een genetische afwijking is gevonden die mogelijk MS veroorzaakt, is daarom hoogst merkwaardig.

Geldinzameling

In Nederland staat MS in de derde week van november gewoontegetrouw in de kijker. Dan organiseert het Nationaal MS Fonds een collecteweek. Dat dit ‘nieuws’ juist nu verschijnt zou dus niet zozeer met de inhoud van het onderzoek te maken hebben, maar eerder met de start van de geldinzamelingsweek.

Het wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van multiple sclerose is ingewikkeld en vraagt uiteraard financiële ondersteuning. Het is echter spijtig dat waardevolle onderzoekers persberichten moeten gebruiken om aan de nodige financiële steun te geraken. Op die manier worden mensen die lijden aan multiple sclerose op het verkeerde been gezet.

Conclusie

Multiple sclerose kwam deze week uitgebreid in het nieuws, terwijl er eigenlijk weinig nieuws is. De grote doorbraak waarover sommige artikels het hebben, is al minstens 10 jaar bekend en gaf tot op heden weinig zicht op een behandeling. Het persbericht waarop dit nieuws gebaseerd is, valt precies in de collecteweek dat het Nederlands MS Fonds ieder jaar in de derde week van november organiseert.