Fietssnelwegen betalen zichzelf ruim terug

11 december 2015

Uit een kosten-batenanalyse van VITO blijkt dat fietspaden langs drukke verkeersassen zichzelf ruimschoots terugbetalen in uitgespaarde kosten voor de gezondheidszorg en economie.

Het is bijna een hype de laatste jaren: de aanleg van fietssnelwegen die vrij ononderbroken tussen steden lopen om het fietsen over grotere afstanden te stimuleren. Uit een kosten-batenanalyse van de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO) blijkt dat de fietssnelwegen zichzelf ruimschoots terugbetalen in uitgespaarde kosten voor de gezondheidszorg en economie.

De onderzoekers maakten de rekening voor de fietssnelwegen Antwerpen-Mechelen en Leuven-Brussel op basis van onder andere deze gegevens:

• De constructiekost van een fietssnelweg: tussen driehonderd en achthonderd duizend euro per kilometer

• Het aantal fietsers dat de fietssnelwegen gebruikt: tussen zeshonderd fietsers op de minst drukke fietsteldag en meer dan vierduizend fietsers op de drukste fietsteldag

• De kostprijs van aandoeningen gerelateerd aan luchtvervuiling en ongevallen

• De dagelijkse lichaamsbeweging van fietsers verlaagt hun risico op verschillende aandoeningen zoals kanker, diabetes, depressie en dementie. Dat lagere risico kan worden omgezet in een uitgespaarde kost voor de gezondheidszorg.

• Voor aandoeningen die gerelateerd zijn aan luchtvervuiling, geluidsoverlast en files kan hetzelfde gedaan worden, maar dan in toegenomen kosten voor de gezondheidszorg en economie.

• In de veronderstelling dat de fietssnelwegen twintig jaar bereden worden.

De fietssnelwegen blijken zichzelf ruimschoots terug te betalen. Zelfs in het minst gunstige scenario (waarbij dagelijks slechts zeshonderd fietsers de fietssnelweg gebruiken) bedraagt de winst door uitgespaarde gezondheidskosten het dubbele van de constructiekosten. In een gunstig scenario (waarbij dagelijks 4.400 fietsers over de fietssnelweg rijden) is de winst zelfs tien tot veertien keer groter. Ook als het model er van uit gaat dat de fietsers voorheen geen automobilisten waren (en ze dus niet zorgen voor minder CO2-uitstoot of minder file) blijft de winst groter dan de kost.

De wetenschappers noemen het in hun publicatie in het vakblad Journal of Transport & Health dan ook een goed idee om te blijven investeren in deze fietssnelwegen. (kv)

Foto onder: het bestudeerde traject tussen Antwerpen en Mechelen.