Gel stilt pijn op natuurlijke manier

Belgische wetenschappers hebben een gel ontwikkeld waarmee 'natuurlijke' pijnstillende stoffen kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Zware pijnstillers op basis van opioïden (morfine, fentanyl en oxcycodon) hebben vaak ernstige bijwerkingen en zijn sterk verslavend, mede doordat ze zo snel werken. Niet voor niets kampen de Verenigde Staten – waar de middelen zeer gemakkelijk verkrijgbaar zijn – al jaren met een heuse opioïdenepidemie, met meer dan 2,5 miljoen verslaafden. Elke dag sterven er mensen door een overdosis. Onder hen zijn er trouwens ook heel wat bekende slachtoffers, denk maar aan Prince, Tom Petty en Michael Jackson.

Maar er bestaat ook een natuurlijke, lichaamseigen variant van opioïden, in de vorm van peptiden (kleine eiwitten) die door de mens worden aangemaakt. Die stoffen werken eveneens pijnstillend, en bovendien zijn ze minder verslavend. Daarnaast worden ze ook nog eens sneller afgebroken door het lichaam, waardoor de bijwerkingen kleiner zijn.

Maar het grote probleem van die 'natuurlijke pijnstillers' tot nog toe is de moeilijke toediening. Ze moeten in de bloedbaan terechtkomen, maar geraken moeilijk doorheen de huid. Intraveneuze toediening is een optie, maar dit is moeilijk aangezien dit best wordt uitgevoerd door bekwaam verplegend personeel.

"Het is de bedoeling dat mensen de gel zelf inspuiten onder hun huid. De pijnstiller breekt daar op een natuurlijke manier af, zonder sporen na te laten in het lichaam"

Belgische wetenschappers hebben nu een biologisch afbreekbare gel ontwikkeld die de pijnstillende peptiden beschermt en slechts stelmatig doet vrijkomen. Het is de bedoeling dat mensen de gel zelf inspuiten onder hun huid. De gel breekt daar op een natuurlijke manier af, zonder sporen na te laten in het lichaam. De pijnstiller komt traag en gecontroleerd vrij, dit over een lange tijd (72 à 96 uur). Hierdoor wordt de actieve stof trager en over een langere tijd afgegeven, waardoor de totale toegediende dosis lager ligt. Hierdoor verkleint ook het risico op verslaving, omdat de zogenaamde ‘rush’ verdwijnt.