Glucosegehalte meten zonder bloed prikken

10 april 2018 door EV

Een nieuwe pleister meet het glucosegehalte van diabetespatiënten, zonder dat ze bloed moeten prikken.

Wetenschappers van de universiteit van Bath ontwikkelden een zelfklevende pleister die doorheen de huid van diabetespatiënten het glucosegehalte in hun bloed kan meten. De pleister doorboort de huid niet, maar haalt glucose uit de vloeistof die cellen in de haarfollikels met elkaar uitwisselen. Dat gebeurt aan de hand van zeer kleine sensoren die door een kleine elektrische stroom worden gevoed. Het glucose wordt verzameld in kleine reservoirs waar het om de 10 à 15 minuten gemeten wordt.

De pleister werd al getest op de huid van varkens en op die van gezonde proefpersonen. Nu de wetenschappers in een studie in Nature Nanotechnology hebben bewezen dat de pleister werkt, hopen ze dat ze een goedkope draagbare sensor kunnen ontwikkelen die geregeld klinisch relevante glucosemetingen draadloos verstuurt naar de smartphone of smartwatch van de drager ervan. Die zou hen dan vertellen wanneer ze moeten ingrijpen.

Een belangrijk voordeel van de pleister is dat elk van de vele sensoren een klein stukje van een haarfollikel in de gaten houden, wat de schommelingen tussen de glucose-extracties significant beperkt en de accuraatheid van de metingen ten goede komt. Het zorgt er bovendien voor dat de pleister niet gekalibreerd moet worden met een bloedstaal. En dat maakt de pijnlijke en zeer onpopulaire vingerprikbloedtest, die miljoenen diabetici nu nog frequent moeten uitvoeren, overbodig.