Ignace De Decker wint de publieksprijs van de Eos Pipet 2023

Ignace De Decker (UGent), die onderzoek doet naar manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij veertig procent van de ruim tweeduizend stemmen achter zijn naam.

Het team van Ignace De Decker (27) probeert te achterhalen hoe het uitgebreide littekens kan voorkomen en hoe de behandeling ervan verbeterd kan worden.

De Decker spitst zich op dit moment toe op een van de pijnlijkste behandelingen bij brandwondenpatiënten: het injecteren van medicatie in overactieve of hypertrofe littekens. Dat zijn dikke, rigide littekens die ontstaan door een chronisch ontstekingsproces. Heel fijne oplosbare micronaalden, aangebracht onder de vorm van pleisters, kunnen volgens De Decker een oplossing bieden. De pleisters zijn pijnloos omdat de naaldjes sterk en lang genoeg zijn om door de opperhuid te dringen, maar te kort om de pijnreceptoren in de huid te stimuleren.

Eerder stelde het team een model op waarin ze de meest courante hydraterende littekencrèmes vergeleken. Ze ontdekten niet alleen welke crèmes de beste waren, maar ook waarom. Ook toonde het team aan bij welke patiënten drukkledij nuttig wel en niet nuttig was.

In de toekomst hoopt De Decker deel te blijven uitmaken van innovatieve teams die zich inzetten om patiënten steeds betere zorg te bieden. ‘Patiënten helpen bij hun re-integratie in de maatschappij geeft veel voldoening. Ik wil me nu verder toeleggen op de behandeling met behulp van micronaalden bij kinderen met brandwonden’, aldus De Decker.

De Decker ontvangt een werk van beeldend kunstenaar Lodewijk Heylen, lid van de Jonge Academie.

Dit waren de laureaten:

Raf Van Rooy (KU Leuven) bestudeert teksten geschreven in het ‘Nieuw-Oudgrieks’, een vorm van Oudgrieks die in de renaissance populair werd onder intellectuelen in Europa.

Ruth Styfhals (KU Leuven) bestudeert de hersenen van octopussen. Die dieren hebben een heel grote cognitie, maar ze beschikken over heel andere hersenen dan de onze. Styfhals wil zo de essentie van het brein ontdekken.

Karen Peynshaert (Universiteit Gent) gebruikt een slimme combinatie van laserlicht en kleurstof om een membraan in het oog te doorboren dat nu vrijwel geen enkel geneesmiddel doorlaat naar het netvlies. Die techniek kan een grote impact hebben op de oogheelkunde.

Marlies Gillis (KU Leuven) vond een manier om te achterhalen of mensen taal begrijpen. Dat onderzoek biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.

Ignace De Decker (Universiteit Gent) doet onderzoek naar uiteenlopende manieren om de littekenkwaliteit en zo de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te verbeteren.