Inslikbare pillendoos verhoogt efficiëntie van geneesmiddelen

10 januari 2018 door EV

Een capsule die op verschillende tijdstippen geneesmiddelen vrijgeeft in de maag, kan de therapietrouw van aidspatiënten verbeteren en nieuwe infecties voorkomen.

Sedert de invoering van antiretrovirale geneesmiddelen in de jaren 1990 is het aantal aidsdoden spectaculair gedaald. Toch zorgt het aidsvirus volgens de recentste cijfers uit 2015 nog altijd voor 1,2 miljoen sterfgevallen wereldwijd per jaar en komen er elk jaar 2,1 miljoen nieuwe infecties bij. Een van de grootste oorzaken daarvan is een gebrek aan therapietrouw: slechts 30 procent van de patiënten slaagt erin om het strikte schema te volgen waarin de geneesmiddelen moeten worden ingenomen.

Een capsule die al in 2016 werd ontwikkeld om malaria te behandelen, kan een oplossing bieden. De originele capsule bestaat uit een ster met zes armen die voor het inslikken naar binnen worden gevouwen en worden verpakt in een zacht omhulsel. Na het inslikken van de capsule ontvouwen de armen zich, waardoor de ster te groot is om doorheen de kringspier aan de uitgang van de maag te passeren. De armen geven geleidelijk aan hun inhoud vrij, net zoals je de pillen uit een pillendoos geleidelijk aan inneemt. Nadat alle geneesmiddelen zijn vrijgegeven, valt de capsule in kleine deeltjes uit elkaar en verdwijnt ze via het spijsverteringsstelsel uit het lichaam.

Onderzoekers van het MIT maakten een nieuwe versie van de capsule. De ruggengraat van de ster bestaat nog altijd uit hetzelfde sterke polymeer, maar de armen van de ster worden gevuld met verschillende polymeren en verschillende geneesmiddelen. Op die manier kan elk geneesmiddel op het juiste tempo worden vrijgegeven. De capsules werden al met succes getest op varkens. Nadat de dieren de pil hadden ingeslikt, controleerden onderzoekers de concentratie van elk geneesmiddel in de bloedstroom. De verschillende geneesmiddelen kwamen op de juiste tijdstippen vrij.  

De onderzoekers berekenden de impact van de pil op de preventie van nieuwe infecties. Daaruit bleek dat de overgang van dagelijkse pillen naar een wekelijke capsule de efficiëntie van de geneesmiddelen met 20 procent kan verhogen. Voerden ze dat cijfer in een computermodel over de verspreiding van hiv in Zuid-Afrika in, dan bleek dat de capsule in de komende 20 jaar 200.000 tot 800.000 nieuwe infecties kon voorkomen.