Kunnen we het zika-virus bestrijden met een bacterie?

24 februari 2016 door PDJ

Bacteriën in de maag van muggen die met het zika-virus zijn besmet, kunnen dienen als een Trojaans paard om de insectenpopulatie in toom te houden.

Deze ontdekking komt op een moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oproept om alle mogelijke oplossingen tegen het licht te houden. De resultaten staan in de Proceedings of the Royal Society B.

'Deze optie biedt de mogelijkheid tot soort specifieke bestrijding zonder de nadelen van chemische aanpak, zoals milieuvervuiling, gezondheidsrisico’s en resistente insecten', aldus onderzoeker Paul Dyson.

De techniek maakt gebruik van RNAi, een natuurlijk proces dat cellen gebruiken om bepaalde genen uit te schakelen, bijvoorbeeld die voor vruchtbaarheid. Het is niet doenlijk om elk insect te injecteren. Een meer effectieve manier is om via gemanipuleerde maagbacteriën bepaalde genen lam te leggen.

Dat is gelukt bij twee insecten; een bloedzuiger (Rhodnius prolixus) die de Chagas-ziekte overbrengt, en een trips (Frankliniella occidentalis), een plaaginsect in de landbouw. De onderzoekers concluderen hieruit dat de methode ook toepasbaar moet zijn in andere insecten, inclusief de Aedes-mug, die het Zikavirus overbrengt.