Leuvense onderzoekers leggen kankercellen droog

02 augustus 2013 door Eos-redactie

Nieuwe manier om de verdere vorming van kankercellen tegen te gaan.

Nieuw Leuvens onderzoek heeft aangetoond dat je door bloedvatcellen te laten ‘verhongeren’ de verdere groei van tumoren kunt verhinderen. De resultaten verschenen deze week in het vaktijdschrift Cell.

 

Prof. Peter Carmeliet en zijn team van VIB en KU Leuven ontdekten dat als je de vorming van nieuwe bloedvaten doet stoppen, kankergezwellen zich niet meer kunnen ontwikkelen. ‘Bestaande medicatie onderbreekt de vorming van nieuwe bloedvaten, maar de kanker is die medicatie te slim af. Daarom is het beter om de cellen van de bloedvaten in het diepste van hun ziel te raken, namelijk hun stofwisseling’, zegt Carmeliet. Zijn onderzoekers ontdekten dat suikerstofwisseling (een proces dat glycolyse wordt genoemd) endotheelcellen aan de binnenkant van een bloevat energie levert om bloedvaten te vormen. De nieuwe bloedvaten voeden kankercellen, waardoor een tumor ontstaat.

 

‘De strategie om de stofwisseling van kankercellen droog te leggen, werd nog nooit overwogen. Jarenlang zocht men naar genetische signalen om kanker te behandelen en beschouwde men de stofwisseling als een bijproduct. Ons onderzoek heeft aangetoond dat het iets essentieels is. En dat opent perspectieven voor behandeling’, zegt Carmeliet.

 

De onderzoekers denken dat deze therapie verwerkt zou kunnen worden in een combinatie van geneesmiddelen om zo de huidige medicijnen te verbeteren. ‘Onze methode is niet de enige, de klassieke chemotherapie blijft nuttig’, aldus nog Carmeliet. (eb)