Niets zo lastig als hoofdpijn

13 november 2017 door EV

De meeste mensen vinden hoofdpijn erger dan pijn in andere lichaamsdelen. Het is nu ook duidelijk waarom.

Wie pijn heeft aan hoofd, aangezicht, tanden, ogen en oren vindt dat vaak lastiger om dragen dan pijn elders in het lichaam. Dat dat niet tussen je oren zit, weten wetenschappers al langer: op fMRI-beelden is duidelijk te zien dat de amygdala – het deel van je hersenen dat betrokken is bij emotionele ervaringen ­– meer geactiveerd wordt bij hoofdpijn dan bij andere pijn. Maar waarom dat zo is, was tot nu toe onduidelijk.

Alleen neuronen die afkomstig zijn van het hoofd hebben een rechtstreekse link met de emotionele centra in de hersenen

Om na te gaan wat er verschilt in je hersenen wanneer je beide types pijn ervaart, onderzochten wetenschappers van Duke University in North Carolina de hersenactiviteit van muizen die pijn voelden. Irriteerden ze het aangezicht van de beestjes, dan was er meer activiteit te zien in de parabrachiale nucleus (PBN) dan wanneer ze dat bij de pootjes deden. De PBN is een gebied in de hersenen dat rechtstreeks in verband staat met de emotionele centra in de hersenen.

Om na te gaan waarom dit hersengebied actiever was bij hoofdpijn, gingen ze op zoek naar de oorsprong van de neuronen die daarvoor verantwoordelijk waren. Daaruit bleek dat alleen neuronen die afkomstig zijn van het hoofd, een rechtstreekse link hebben naar de PBN. Neuronen uit andere lichaamsdelen bereikten de PBN ook, maar via een omweg.

De ontdekking verklaart waarom de amygdala sterker geactiveerd wordt bij hoofdpijn en waarom we dat erger vinden dat andere pijn. Ze kan de weg banen voor doeltreffender behandelingen van chronische hoofdpijn.