Parkinson begint in de darmen

28 juni 2017 door AB

Ontstekingen in het maag-darmkanaal produceren een eiwit dat betrokken is bij de ziekte van Parkinson.

Mensen met parkinson hebben vaak last van hun darmen. Buikpijn, ontstekingen, constipatie… Steeds meer onderzoek doet vermoeden dat dit geen toeval is, en dat problemen in de darmen kunnen leiden tot problemen in de hersenen. Amerikaanse onderzoekers tonen nu aan dat ontstekingen in de slokdarm, maag, of twaalfvingerige darm het immuunsysteem ‘aanzetten’, en het eiwit alpha-synucleïne (αS) produceren in de zenuwen rondom de darmen. Als dit eiwit zich in de hersen ophoopt, ontstaan zogenoemde lewy-bodies, typisch voor de ziekte van Parkinson. Lewy-bodies zorgen voor problemen in de motoriek.

De wetenschappers bekeken kleine weggenomen stukjes darmweefsel (biopten) van 42 kinderen met ontstekingen in het maag-darmkanaal. Hoe meer αS er aanwezig was in de darmen van de kinderen, hoe ernstiger de ontstekingen. De onderzoekers lieten ook zien dat in de buurt van de αS-eiwitten, meer witte bloedcellen aanwezig waren. Die zijn belangrijk voor een afweerreactie en dus voor het genezen van de ontstekingen. Mogelijk is de productie van αS een normale reactie van het immuunsysteem en kunnen de eiwitten juist beschermen door afweerstofjes aan te trekken.

Pas als het immuunsysteem overactief raakt en het eiwit in grote hoeveelheden voorkomt, is het schadelijk. Van de neuronen rondom de darmen reizen de eiwitten mogelijk via het centrale zenuwstelsel naar de hersenen. Eerder onderzoek liet al zien dat αS eerder in de darmen aanwezig is dan in de hersenen bij mensen met (beginnende) parkinson. Ook weten we dat de balans in de darmen van onder andere bacteriën en schimmels belangrijk is voor gezonden darmen. Een verstoorde balans kan ontstekingen uitlokken.

De wetenschappers schrijven dat de resultaten verklaren waarom parkinsonpatiënt al ver voordat ziekteverschijnselen optreden, last hebben van hun darmen. Ook zijn de onderzoekers bezig met het testen van een medicijn dat zowel de constipatieproblemen als de hoeveelheden αS in de darmen doet verminderen.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Journal of Innate Immunity.